Gran Turismo

Gran Turismo (olasz, jelentése nagy túraautó), rövidítve GTautóverseny-videojáték sorozat, melyet a Polyphony Digital fejleszt és a Sony Interactive Entertainment jelentet meg.

A sorozat tagjai kizárólag PlayStation-konzolokra jelennek meg, a Gran Turismo-játékok járművek széles választékának megjelenését és teljesítményét próbálják emulálni, melyek közül szinte az összes valós gépkocsik licencelt másai. A franchise 1997 decemberi bemutatkozása óta több, mint 80 millió példányt adtak el belőle világszerte PlayStationPlayStation 2PlayStation 3PlayStation 4 és PlayStation Portable konzolokra, ezzel a PlayStation-márkanév legkelendőbb videojáték-sorozata lett.

Gran Turismo eredete 1992-re vezethető vissza, amikor Jamaucsi Kazunori egy hét fős csapattal elkezdte fejleszteni az első részt, ami 5 év alatt készült el.

A sorozat egyik legfőbb vonzereje a grafikai megjelenése, a licencelt autók magas száma, a járművek apró részleteire való odafigyelés, a vezetési szimuláció pontossága, illetve az autók széles körű finomhangolása. A járművek kezelhetősége valós vezetési élményen alapul, az autók finomhangolása a fizika alapelveit követik, míg a járművek hangja a valós másukról készült hangfelvételeken alapulnak. A sorozat játékai a PlayStation-konzolok grafikai képességeinek zászlóshajói, gyakran használták azokat a rendszerek potenciáljának bemutatására.

Ugyan a Gran Turismo sorozatban egy játéktermi mód is helyet kapott, azonban a szimulációs mód szélesebb körű játékmenetet kínál. Utóbbiban a játékosok egy megadott pénzösszeggel – a nyugati verziókban általában 10 000 kredittel – kezdenek, melyből aztán különböző márkaboltokban vagy használtautó-kereskedésekben gépjárművet vásárolhatnak, majd azt a legjobb teljesítmény eléréséhez az arra szakosodott alkatrészkereskedésben tuningolhatják. Bizonyos eseménysorozatok csak bizonyos járműtípusok előtt vannak nyitva. A magasabb nehézségű versenyeken való részvételhez egy jogosítványrendszert vezettek be, melyek segítik a játékokosokat a képességeik fejlesztésében. A játékosok a versenyek során nyert pénzösszeget a már meglévő autók tuningolására vagy újak vásárlására és egy széles körű járműpark kialakítására fordíthatják.

Gran Turismo 4 volt a sorozat első olyan tagja, melyben interneten keresztül is lehetett többjátékos módban játszani, azonban a játék online része nem jutott tovább a bétafázisnál. A Gran Turismo 5 Prologue 2007 decemberi megjelenésére a sorozat online játékrésze jelentősen fejlődött. A Gran Turismo 5 Prologue-ban egyszerre 16 játékos versenyezhet egymás ellen az interneten keresztül. A 2017-ben megjelent Gran Turismo Sportban már egyszerre 24 játékos versenyezhet egymás ellen.

Jamaucsi elmondása szerint az első két játék gépjármű-modelljei 300 poligonból, a Gran Turismo 3: A-Specben és a Gran Turismo 4-ben 4000 poligonból, míg a Gran Turismo 5-ben a „prémiumautók” akár 500 000 poligonból épültek fel.

Forrás: Wikipédia

Még több sportág a fesztiválon

Oszd meg ha tetszett!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Printerest
Share on print
Nyomtat