Nem elég a gyorsaság, pontosnak is kell lenni

Img 20190622 132724

Medek Miklóssal beszélgettünk a BHG búvárklub vezetőjével, annak apropóján, hogy a Beach Sports Festival – Nyári Sportbajnokságok Hetén rendezték meg a Tájékozódási Búvárúszó Nyílt Európa Kupát.

Milyen versenyszámokban mérik össze az erejüket ezen a kupán a versenyzők?

A verseny két napos, az első nap két egyéni versenyszámot bonyolítunk le, az 5 bójás gyakorlatot, és az úgy nevezett M gyakorlatot. Vasárnap kerül sor a csoportos gyakorlatra.

Mi a nehézsége a tájékozódási búvárúszásnak?

Két alapvető képesség a gyorsaság és a pontosság szükséges a sikerhez. Egyrészt, pontosan kell felmérni magát a pályát, azon pontosan kell úszni, hogy nem menjen el idő a bóják keresésével, és mivel az idő dönt, az sem elhanyagolható, hogy ki mennyire gyors. Egyszóval összetett képességekre van szükség.

Nemzetközi eseményről van szó, ami önálló verseny, vagy egy sorozat része?

Egy hat fordulós versenysorozatról van szó, amely Csehországban kezdődött, és ez a verseny jelenti a harmadik fordulót.

Mennyire jó helyszín a Lupa-tó az ilyen jellegű versenyekhez?

A lehető legjobb a vízminőség a haza tavak között, 3 méteres a látótávolság, ez azt jelenti, hogy a 10 centiméteres bóját is szépen látni, a lányoknál például majdnem mindenki végigúszta a pályát, azaz minden bóját limitidőn belül megtalált.

Mi alapján hirdetnek eredményt ezekben a versenyszámokban?

Egy pontszámítási rendszer van, amelyben a megtalált bóják száma, és a teljes pályateljesítés ideje alapján kapják a pontot a versenyzők.

Miben különböznek a versenyszámok egymástól?

Az 5 bója gyakorlatban egymás után sorrendben 5 bóját kell megtalálniuk a versenyzőknek, míg az “M” gyakorlatnál ahogy a neve is mutatja, M alakban kell három bóját megkerülni, majd minél pontosabban célba érni. A csoportos gyakorlatnál négy fős csapatok vannak, akik külön-külön indulnak, majd ketten-ketten találkoznak egy bójánál, onnan pedig a párok egy másik bójánál találkoznak, és együtt érkeznek a célba.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest