Ide a karfiol fül nem elég – súlyosabb a kihívás

Rtg 7671

Ancsin Lászlót, a Magyar Szumó Szakszövetség elnökét kérdeztük, a Strand Szumó Open versenyen a sportág hazai helyzetéről.

A judo, karate, ju-jutsu és aikido után a szumó is megérkezett Magyarországra.

1995-től van jelen Magyarországon a sportág, és 1997-ben be is jegyeztük a szövetséget, egyszóval nem ma kezdtünk el dolgozni.

Ennek ellenére, mintha csak az utóbbi időszakban kezdené megismerni a sportot szerető közönség.

Volt már több kiugró időszak a sportág történetében, de persze voltak hullámvölgyek is. A mostani időszakban sok segítséget ad a sajtó megjelenésekben és a PR-ban a Nemzeti Versenysport Szövetség, aminek a segítségével meg tudtuk mutatni magunkat a szélesebb közönség számára is.

Mekkora az átjárás a rokon sportágak között?

Birkózók, judósok, szambósok, különböző küzdősportosok jönnek hozzánk, sőt, van hogy amerikai focisták is részt vesznek a versenyeinken. A szumóhoz legközelebb a judo áll, bár itthon a sportágat a birkózók kezdték el meghonosítani az Európa Bajnok Rovnyai János vezetésével.

Japánban a szumó nagyon erősen kötődik a kultúrához, a Shintó hagyományokhoz. Hogyan néz ez ki Európában?

Ez így van, és pontosan ezért a japánok nem is engedik alkalmazni azokat a rituálékat, amiket alkalmaznak, vagy például a hajviseletet, a tiszteletadási ceremónia is egy egyszerűsített változatban lett bevezetve. Így inkább a sport rész dominál, és nem a kulturális, spirituális oldal.

Világviszonylatban hol helyezkedik el eredményesség szempontjából a magyar szumó?

Európában a 3-6 hely között helyezkedünk el, az oroszok, ukránok és lengyelek vezetik ezt a sort. Vannak olyan korosztályok, ahol dobogós helyezéseket is tudunk elérni, és világviszonylatban sincs szégyenkezni valónk, ott is az első hat közé sorolhatjuk magunkat.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest