E-sport triatlon a Lupa tavon

Img 20190622 170502

A Nyári Sportbajnokságok Hetén, a Lupa tavon megrendezett Beach Sports Festival keretein belül rendezték meg a Középiskolás E-sport Triatlon bajnokság sorozat második fordulóját. Ennek apropóján kérdeztük Tellér Ginát, a Magyar E-sport és Sport Egyesület elnökét.

Mit takar a kifejezés, hogy e-sport triatlon?

Ezen a versenyen az e-sport játékosoknak fizikai, és logikai sportokban is meg kell mérniük magukat.

Milyen versenyszámok szerepelnek a négy napos verseny programjában?

Az e-sport részéről a Counter Strike GO, és a , League of Legends játékok, a fizika sportok területéről a Hullámszörf Szövetség egyensúly gyakorlatai és a dinamikus sportlövészet van a programban, míg a logikai részt a drón programozás és a Castle of Mind itthon kevésbé ismert kétszemélyes társasjáték képviseli.

Mióta létezik ez a versenyzési forma?

Ez egy teljesen új kezdeményezés, aminek a segítségével be szeretnénk vezetni a középiskolásokat a sportok világába. Egy évvel ezelőtt hatvan diákkal kezdtünk, januárban százhúsz versenyzőnk volt, most pedig már 600 középiskolás vesz részt a versenysorozatban.

Mi alapján lettek kiválasztva az e-sport melletti versenyszámok?

Olyan sportágakra volt szükségünk, amelyek könnyen elsajátíthatóak és volt fogadókészség a sportági szövetségtől is. Egyébként ez egy kétoldalú kapcsolat, hiszen a fizikai sportágak is a segítségünkkel el tudnak érni egy olyan közeget, ahova nem jutnának másképp el.

Mitől lesz valaki jó e-sport játékos? Milyen képességekkel kell rendelkeznie?

Mindenekelőtt jó szenzo-motorikus képességekkel kell rendelkezniük, de ez önmagában kevés, hiszen a lejátszott meccseket elemezni kell, stratégiát kell felépíteni, taktikát kell alkalmazni, és nem utolsó sorban együtt kell dolgoznia az öt fős csapatnak, ahol mindenkinek meg van a maga szerepe. Persze, a játékban eltöltött órák száma is kihatással van az eredményességre.

Milyen csapat összetételben játszanak a gyerekek?

A csapatoknak kötelező egy középiskolából jönniük, a két csere tag másik iskolából is lehet.

Mivel új kezdeményezésről van szó, milyen nehézségekkel kell szembenézni az e-sport szervezőinek?

Nagyon nehéz áttörni azt a falat, amit a játékfüggőségtől való félelem okoz. Mi ezért tesszük ezt irányítottan, más sportokkal ötvözve, hogy a társadalmi elfogadottságot növelni tudjuk. Az az igazság, hogy nincs társadalmi szintű megoldás arra, hogy a gyerekek jó része 10-12 éves kora körül elveszti az érdeklődését a hagyományos sportok iránt, bekerül a számítógépes játékok világába, és onnan nincs semmilyen kimenet.

Mi azt tűztük ki célul, hogy az e-sporton keresztül ismertessük meg a gyerekeket a fizikai sportokkal.

Mennyire sikeres ez a gondolat?

Nyugodtan mondhatom, hogy “be jött” az ötlet. Ugyanis a gyerekek elkezdték alkalmazni azokat az edzés módszereket és eszközöket, amiket pl. a vívásban is használnak. Felismerték, hogy a hosszan tartó koncentráció, reflexek, a tiszta gondolkodás csak akkor tartható fenn, ha a fizikum is rendben van, így ha eredményesek szeretnének lenni, akkor nem hanyagolhatják el a testedzést sem.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest