A földön mérték össze az erejüket

Rtg 8419

Habár az országban több ju-jitsu szövetség létezik, a legtöbbjük egy-egy tradicionális stílus köré csoportosul, a sport ju-jitsut a Ziegler Csaba vezette Magyar Sport Ju Jitsu Szövetség szervezi és irányítja, sportági szakszövetségként.

Bár az olimpia programjában nem szerepel a sportág, de a Világjátékokon részt vettek és Szűcs Kristóf ezüst éremmel gazdagította a magyar csapatot. Sportágban három versenyszám létezik, a legteljesebb a Fighting System, amiben ütés, rúgás, dobás és földharc is szerepel, a Ne Waza számban csak földharcban mérik össze az erejüket a versenyzők, míg a Duo Systemben pároknak kell bemutatni egy formagyakorlat technikai kombinációit párokban.

Fiatal szövetségről van szó, 2015-ben alakult, így csak azóta tudnak a magyar versenyzők részt venni a nemzetközi tornákon, Európa- és világbajnokságokon. Sok munka vár így a szövetség vezetőire, hogy a nemzetközi porondon is megismerjék hazánk ju-jitsusainak a nevét, hiszen eddig más versenyszabályok szerint készültek fel hazánkban.

A Beach Sport Festivál – Nyári Sportbajnokságok Hetén megrendezett versenyen csak egy versenyszám, a No Gi Ne Waza szerepel, ami a hagyományos judo ruha nélküli összecsapást jelenti földharc technikákban. Ez egy kicsit más technikai felkészültséget igényel, mert nincs annyi fogási lehetőség az ellenfélen, így nem biztos, hogy ha valaki a hagyományos ruházatban jó küzdő, az itt is megtalálja a számítását.

Nyílt rangsor versenyen vehettek részt azok, akik a No Gi Beach Cup-on mérkőztek meg, a kvalifikációs eseményen dőlt el, hogy ki vehet részt a No Gi Európa Bajnokságon.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest